Huishoudtoets bijstand verdwijnt weer

Datum: 30-04-2012

Na de val van Kabinet Rutte I hebben CAD, VVD, GroenLinks, Christen Unie en SGD een akkoord gesloten over de begroting voor 2013. Hierin is ondermeer afgesproken dat de huishoudinkomenstoets in de bijstand direct verdwijnt. Een aantal gemeenten heeft de uitvoering van de huishoudtoets inmiddels opgeschort.

De huishoudinkomenstoets is op 1 januari 2012 ingevoerd en houdt in dat gezinnen met meerderjarige kinderen samen nog maar 1 bijstandsuitkering krijgen. Hierop bestaat alleen recht als de gezinsleden samen te weinig geld hebben om van te leven.

Tegen de invoering van de huishoudinkomenstoets bestond veel weerstand, onder andere bij gemeenten. In het begrotingsakkoord voor 2013 staat dat de huishoudinkomenstoets per direct wordt ingetrokken. Formeel is hier een wetswijziging voor nodig. Aangenomen mag worden dat gemeenten vooruit lopend hierop meteen stoppen met het toepassen van de huishoudinkomenstoets.

Uw vraag

De redactie van het IPSZ kan alleen vragen beantwoorden van bepaalde groepen betalende abonnees.

U bent momenteel niet als betalende abonnee ingelogd. Heeft u wel een betaald abonnement? Log dan eerst in via de link rechtsboven.

Wilt u geen vraag stellen, maar commentaar geven? Gebruik dan het aparte commentaarformulier.

InloggenWachtwoord vergeten?

Uitgeverij Wering

Blijf op de hoogte

uitgebreide versie tonen